Att välja kampsportinriktning

Att träna kampsport är bra för hälsan utifrån flera aspekter. Man blir starkare, får bättre kondition, blir mer disciplinerad, får bättre fokus och de allra flesta upplever att självförtroendet stärks.

När man står inför att välja kampsportsinrikting så är det bra att först fundera på vad man vill få ut av sin träning och vilken personlighetstyp man har. Sedan är det bara att läsa på om vad de olika inriktningarna står för och se om man kan hitta en form som passar. Varje säsongsstart brukar många klubbar erbjuda kostnadsfria prövapå träningar, så man får känna sig för om det känns rätt.

Eftersom varje individ är unik så passar olika träningar oss olika bra. Men ibland kan man bli överraskad. Det är inte alls säkert att den bild man har av sig själv verkligen stämmer. En tillbakadragen och försiktig person behöver inte nödvändigtvis trivas bättre med en mindre aggressiv träningsform. Precis som att en person som vanligtvis är utåtriktad och tar för sig i andra sammanhang, kan tycka att det är väldigt obehagligt med en kampsportsform som innehåller mycket med slag och sparkar direkt mot kroppen. Ingenting är bättre eller sämre det är bara olika. Nedan följer en kort beskrivning av några av de inriktningar som finns att välja på och vad de innebär.

Ju-jutsu: En japansk kampsportsteknik som samurajerna använde sig av när de förlorat sina vapen. Det här är en mjuk men effektiv kampsportform med huvudfokus på självförsvar.

Judo: Utvecklades i Japan som ett försök att bevara samurajernas bästa ju-jutsutekniker. Vid judo vänder man angriparens energi mot dem själva med hjälp av en rad olika grepp och tekniker. Det är inte tillåtet med slag eller sparkar.

Taekwondo: Är en stridskonst som utvecklats i korea. Här använder man sig i huvudsak av händer och fötter för att försvara sig. Slag och sparkar mot kroppen är tillåtna men utövarna använder kraftiga skydd för att undvika att bli skadade. Ett annat inslag är att utövarna får lära sig att krossa lättbetongblock med slag från hand, armbåge, knä eller huvud. En viktig del i taekwondo är disciplin och moral. Utövarna får lära sig att det är oacceptabelt att bruka våld och uppträda omoraliskt.

Akido: Utvecklades i Japan efter andra världskriget. Den här kampsporstformen innehåller inte några angreppstekniker. Men innefattar både svärdtekniker som obeväpnade tekniker.

Det här var bara ett litet urval av allt som finns att välja på. Det bästa sättet att hitta den kampsport som passar bäst är att vara med på några pass och prova sig fram.