Skador inom kampsport

Kampsport är en sport som ofta förknippas med hög skadestatistik. Det är en sport som är relativt hård och tuff där fysisk närkontakt tillhör merparten av sporten. Det gäller som kampsportare att veta hur man på bästa sätt kan bygga upp kroppen för att motverka att skadorna sker.

Förebygga skada

Två vanliga skador inom kampsport är hjärnskakning och ett urvridet knä. Enligt smartfight.se är detta något som dock sällan inträffar, än fast många tror att allvarligare skador är vanliga. Den ena personen som kan förebygga att en skada sker är personen själv. Genom att träna upp en god grundstyrka, ha god kunskap om sporten samt en bra attityd klarar man sig långt.

Det är också bra att som kampsportare kontinuerligt gå till en terapeut av något slag, naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor. Detta för att se till så att kroppen är i god form, hålla musklerna mjuka med god genomströmning samt se till att det inte finns låsningar och blockeringar i kroppen. En naprapat exempelvis behandlar hela kroppen, från huvud och nacke ända ner till fötterna. Du får då en grundlig genomgång av hela kroppen för att komma i perfekt balans och form. Genom att träna och tävla med en kropp som inte är helt i form är risken större att drabbas av skada.  Därför är det bra att kontinuerligt ha kontakt med sin terapeut för att hålla kroppen i bra form.

Så hur klarar man sig bäst? Här kommer en kort genomgång igen:

  • Bygg upp en bra grundstyrka
  • Ha god kunskap om sporten
  • Ha rätt attityd, var närvarande på alla träningar och ha rätt inställning
  • Gå till en terapeut regelbundet för att hålla kroppen i god form

Lycka till med din kampsport och vi hoppas att du kommer att undvika större skador inom sporten.