Komplettera kampsporten med styrketräning

Att träna kampsport betyder ofta en hel del teknikträning och i en del fall även ett stort mått av sparring. Vill man dock bygga upp styrka samtidigt kan det vara en riktigt bra idé att komplettera kampsportsträningen med styrketräning.

styrketräning_527263498

Den stora fördelen med att träna styrketräning är ju att praktiskt taget allt som kretsar kring någon typ av fysisk aktivitet kan göras bättre och lättare genom styrketräning. Det är alltså inte bara för personer som sysslar med tyngdlyftning eller liknande. Styrketräning är dock ett väldigt brett begrepp och kan inkludera en mängd olika typer av övningar beroende på vilka muskler det är man ämnar bygga upp.

Det enklaste sättet att börja med styrketräning är så klart att gå på ett gym. Där får man tillgång till alla möjligt typer av maskiner och fria vikter som gör det möjligt att träna nästan alla muskelgrupper med relativt lite förkunskap. Det kan dock vara värt att slänga ut lite pengar på en session med en personlig tränare som kan visa vilka övningar som vore bäst beroende på vilken målsättning man har.

Underskatta inte att ta hjälp av en så kallad personlig tränare för att lära dig grunderna kring styrketräningen och för att få veta vilken form av styrketräning som passar just dig och kan hjälpa dig inom kampsporten. De flesta gym har en kunnig PT du kan vända dig till för extra hjälp och stöd, det kostar givetvis lite extra men kan vara värt det. Särskilt i början för att komma igång riktigt, det är viktigt att kombinera rätt uppvärmning och kondition med den styrketräning som bygger de muskler du behöver i din sport.

Finner man det svårt att ta sig till gymmet, kanske för att det ligger lite väl långt bort från hemmet, finns det alltid möjligheten att satsa på ett bra hemmagym. Man kan skaffa allt från något väldigt grundläggande som mer eller mindre kan stoppas in i en garderob eller in under sängen till att göra om ett helt rum i hemmet till ett hemmagym. Allt beror på hur mycket man vill satsa på styrketräningen. Ett annat alternativ är ju att börja med sessioner med en personlig tränare på gymmet för att sedan allt eftersom skaffa sig de redskap man behöver hemma när man lärt sig att träna på rätt sätt. Då vet man vad man behöver lägga fokus på och undviker att skaffa maskiner man inte behöver i slutändan.

Behöver man lite tips för vad man ska börja med kan man alltid ta och kolla upp ett träningsprogram. Det finns tips för alla från nybörjare till erfarna styrketränare så man kan hitta ett program som passar en själv och ens nivå.