Skippa ovanorna

För att nå upp till sin fulla potential och förbättra sina prestationer finns det saker att tänka på. Avgörande är att se över sin kosthållning samt att sluta röka. Vi har tidigare skrivit om vikten av att kampsportare har en sund livsstil. Att få i sig rätt mängd fibrer, proteiner och vitaminer samt att inte röka är råd som håller och ämnet är ständigt aktuellt.

Sluta röka

Sluta rökaRökning försämrar kraftigt ditt syreupptag och ett bra sådant är avgörande för kampsportare. Är du rökare så är det ofta en svår (o)vana att ge upp, men när du känner dig redo så finns hjälp att få. Sluta röka-linjen finns tillgänglig via telefon eller internet. Där kan du få personligt stöd, höra om alla fördelar som kommer med att sluta röka och få veta mer om hur mycket din kondition och dina förutsättningar kommer öka i och med ett rökstopp.

Om du känner dig orolig för själva vanan i att hålla en cigarett, så finns andra hjälpmedel. E-cigaretten kan du ta med dig vart som helst, den smakar som en riktig cigarett, men innehåller inte de giftiga ämnen som cigaretter gör och är tveklöst bättre både för din hälsa, ekonomi, kondition och dina förutsättningar som kampsportare.

Bra kost håller sötsuget borta

Kosten är (nästan) lika avgörande som att inte röka, att äta regelbundet är a och o. Man känner sin egen kropp bäst och kan själv avgöra vad ens kropp behöver för att må bra, men allmänna råd är att inte slarva med varken frukost eller mellanmål. Särskilt på träningsdagar när kroppen gör av med mycket energi behövs det fyllas på ofta, med sund mat. Det håller dessutom sötsuget borta, du orkar mer och mår bättre – vilket är avgörande för framgångar i ringen!