Boxning sägs vara en av världens äldsta sporter och var bland annat en av tävlingsgrenarna i de antika Olympiska spelen. Väldigt enkelt förklarat är boxning en sport där två personer tävlar genom att försöka träffa varandra med slag.

Boxning

En professionell boxningsmatch består av fyra till tolv ronder. En rond pågår under tre minuter och mellan varje rond hålls en minuts vila. Man kan vinna en boxningsmatch på tre olika sätt: med poäng, en teknisk knock-out eller knock-out. Boxning för herrar delas in i elva olika viktklasser, där lätt flugvikt är den lägsta och supertungvikt den högsta. För kvinnor finns tretton olika viktklasser. I Sverige finns det tre tävlingsformer i boxning:

  • Diplomboxning
  • Amatörboxning
  • Proffsboxning

Knock-out är då en av boxarna, efter att ha blivit träffad av ett slag, inte längre kan fortsätta boxas efter att domaren räknat till tio (man räknar alltid i sekunder). En knock-out innebär alltid förlust. En teknisk knockout, som även kallas TKO, betyder att domaren avbryter en match på grund av att en av boxarna är försvarslös, fått en större skada, diskas eller liknande. En TKO kan alltså ske trots att ingen av de tävlande blivit golvade. Under varje rond poängsätter tre domare båda boxarnas insatser, men poängen delas ut först efter matchen. Boxaren som vinner ronden får tio poäng och förloraren får vanligtvis nio, men ibland lägre beroende på vad som händer under ronden.

Boxning kan även utföras som en träningsform som kallas för boxercise. I denna typ av träning jobbar man två och två, den ena med handskar och den andra med pads. Slagen görs alltså mot padsen och inte mot den andra personen. För dig som vill börja med boxning, oavsett om det är för träningens skull eller för att du vill tävla, så är boxningshandskar det viktigaste du bör köpa. Vi kan tipsa om ett par från Casall som är riktigt bra till sitt pris, du hittar dem på Länna Sport. Det är nämligen bra att ha med sig sina egna handskar till träningen, eftersom det är viktigt att ha bekväma handskar som sitter bra när man boxas.