Livsstil

Om du tränar någon typ av kampsport och drömmer om att bli riktigt duktig inom sporten krävs det att du jobbar hårt. Det innebär inte att du endast måste träna hårt utan du måste också se till att ha en sund livsstil när det kommer till kost och mycket annat. Som kampsportare krävs det att du har styrka, kroppskontroll och disciplin och till skillnad från andra sporter, som till exempel ishockey, så gäller det alltså att bygga bygga upp sin livsstil efter sporten.

Träning

Ett par viktiga delar av kampsportslivsstilen är att man har god bålstabilitet, balans och rörlighet. En tjej inom Thaiboxning som anammat en bättre bålstyrka är Jennifer Österlin. Hon har inför kommande tävlingar gjort om sitt träningsupplägg och satsar nu på mer bålstyrka för att bli en bättre, snabbare och starkare motståndare i ringen.

Karate kata

En annan viktig del i träningen för kampsportare är en god kondition och för att kunna uppnå en optimal kondition gäller det att man har en hälsosam livsstil. Att röka är bland det värsta du kan göra som kampsportare eftersom det minskar din syreupptagningsförmåga samt ökar risken för sjukdom. Genom att sluta röka kan du förbättra konditionen ökar med 15 procent. När du slutar röka kommer ditt blodtryck redan efter ett dygn att sjunka och därefter följer flera positiva effekter. Ett bra hjälpmedel som finns idag för att kunna sluta med cigaretterna är så kallade e-cigaretter. Detta är en elektronisk cigarett som enbart innehåller vattenånga, riktigt bra komplement för att framförallt bli av med vanan. Ett företag som säljer dessa är E-ciggen, där det finns olika modeller att välja mellan. I övrigt är det bra att söka hjälp på sin vårdcentral för sina problem, idag finns mycket bra stöd att få så som stödsamtal och KBT.

Kost

Att äta rätt är förstås viktigt för alla, oavsett livsstil, men som kampsportare är det kanske extra viktigt att man får i sig ordentligt med fibrer, proteiner och vitaminer. Ät sunt och regelbundet. Har du rutin på dina matvanor mår kroppen mycket bättre och det allra bästa är att försöka äta flera mindre mål under dagen för att hålla igång matsmältningssystemet.

Att vara kampsportare är en mycket hälsosam livsstil och effekterna den har på din kropp är endast positiva. Du kommer garanterat att hålla dig friskare och din kropp kommer att vara stark och rörlig även när du blir äldre.