Iaido

Iaido kommer från japan, och kan beskrivas som konsten att dra och hantera den japanska svärdet. Ursprungligen var iaido utvecklad för strid med svärd men idag tränar man inte med syfte att slåss med varandra, istället tränar man genom specifika rörelsemönster mot tänkta motståndare. Iaido kan översättas som ”vägen till harmoni med nuet”, och det finns tydliga meditativa element i träningen, speciellt på högre nivå, där en stor vikt läggs på koncentrationsförmågan.

Iaido tränas med träsvärd, kallad bokken, oslipade träningssvärd, iaito, eller skarpslipade svärd, shinken. Man börjar såklart med träsvärdet och arbetar sig upp till det skarpslipade. Iaidoträning utförs som kator (bestämda rörelsemönster), och i träningen bär man, precis som många andra kampsporter, bestämda kläder: en jacka (keigoki) och ett par vida, veckade byxor (hakama) lik det samurajer traditionellt bar, och bältet (obi) som man sticker svärdet innanför med eggen uppåt.

Tävlingsformen av iaido går till på följande sätt: två deltagare ställer sig på var sin markerad bana parallellt med varandra, de utför sedan en serie kator samtidigt. Detta bedöms vanligtvis av tre domare, som var och en gör sin bedömning utifrån utförandet av teknikerna samt inlevelse. Varje domare är försedd med två flaggor , en vit och en röd, som representerar var och en av deltagarna. De visar med flagga vem de ansåg vann, tävlandes kan således vinna antingen med 2-1 eller 3-0.

1610522-katana-swords