MMA, som är en förkortning av Mixed Martial Arts, är en kampsport som består av sparkar, slag, kast och markkamp. Sporten inriktar sig på fullkontakt och de tävlande får utöva i princip allt förutom ”fula trick”. Med fula trick menar man bland annat att peta motståndaren i ögonen, slag och sparkar mot skrev, bita, nypa, klösa och liknande.

MMA

MMA är en väldigt spännande sport, både för den som utövar den och för de som gillar att se på sporten och matcherna. Man kan säga att MMA är den perfekta sporten att oddsa på om man söker efter spänning. Idag finns många bra sidor online med både matcher och odds för dig som är intresserad. En av dem är Betsson där du idag kan oddsa på vem av Demetrious Johnson och Joseph Benavidez som kommer att vinna UFC matchen nu på söndag.

Svenska MMA förbundet beskriver MMA som ”en tävling som är designad för sparring och tävling och ambitionen är att ha så få tekniska begränsningar som möjligt. Samtidigt som det är en fysisk sport gäller det att säkerställa att ingen deltagare kan få allvarliga skador”.  De förklarar vidare att kärnan i modern MMA framförallt består av 3 olika stilar; grappling, brottning och boxning.

En MMA-match består av ett antal ronder som är tidsbegränsade. Det finns fyra olika sätt som en match kan avgöras på: submission, knock-out, teknisk knock-out och domslut. Submission innebär att en fighter ger upp genom att tydligt klappa i mattan. Knock-out innebär att en fighter faller efter att ha träffats av ett slag eller en spark och inte kan fortsätta. Teknisk knock-out kan ske på tre olika sätt, antingen att domaren bryter matchen eller att matchen avbryts av ringläktaren eller hörnan (fighterns tränare). Om matchen löper hela tiden ut är det de tre domarna som avgör vem som vinner, detta kallas för domslut.

Mixed martial art