UFC

UFC

UFC betyder ultimate fighting championship och är världens största MMA-organisation tillika det största mästerskapet, vilket kan liknas med boxningens WBO.

Lite bakgrund

I UFC så utövas det som kallas för MMA, alltså mixed martial arts, som betyder ungefär som så att man får använda vilken typ av kampsportsteknik man vill när det är dags för fight. Detta är en av de anledningar som gör sporten intressant att titta på. För i oktagonen så kan helt plötsligt en enormt hårdslående boxare ställas mot en kickboxare med dräpande sparkar. Många kanske tycker att det är en våldsam och farlig sport, det är det förstås på sitt sätt, men dess popularitet består framförallt i att se kraftmätningen mellan de olika teknikerna. Idag så finns också en del restriktioner i reglerna för att minska riskerna för allvarliga skador.

Svensk UFC

I Sverige har det länge funnits en lag mot proffsboxning i Sverige, man kan de facto få både böter och fängelse om man bryter mot denna regel. Av den anledningen så har vi i Sverige inte kunnat se proffsboxning på väldigt många år. Men när UFC började breda ut sig som en populär tv-sport så växte röster om att få arrangera UFC-galor i Sverige. Och tack vare en del kryphål i nämnda lag så har detta också kommit att bli möjligt. Detta får nog ses som en bidragande orsak till att UFC:s popularitet växer hela tiden här i landet.

The Mauler

En kanske ännu större orsak till denna tillväxt är att Sverige i dagsläget har en av världens bästa fighters inom MMA. världstvåan i lätt tungvikt Alexander Gustavsson, mer känd som ”The Mauler” – stridshammaren. Efter att ha förlorat en titelfight mot mästaren Jon Jones i en omtvistad match där de flesta tyckte att domaren dömde bort Gustavsson från segern, så har stridshammren nu slagit till igen i kampen om en ny titelmatch. I en match i O2 arena i London knockade han sin motståndare Manuwa och vrålade efteråt att han ville fightas mot Jones när som helst, var som helst.

Det är nog troligt att detta också kommer att bli av inom en inte alltför avlägsen framtid. Men först ska Jones ta sig an Glover Teixera i en match där hans opponent troligtvis kommer att få lämna tillställningen i ett omtöcknat tillstånd. Detta åtminstone om vi ska tro bettingsajter så som Bet365 där oddsen på Jones är så låga som 1.15, vilket innebär att du endast får tillbaka 15 kronor extra på varje hundralapp du satsat på att han ska vinna fighten. Oddsen på Teixera är däremot bra mycket högre.

Låt oss hoppas att Gustavsson får en ny chans att ta Jones, och att det denna gång blir med en domare som har rent mjöl i påsen.