Träning för kampsport

När du sysslar med kampsport är det viktigt att ha en tränad kropp. Att träna teknik är förstås viktigt att börja med direkt från början. Lär du dig de olika slagen, sparkarna, lyften och så vidare i tidig ålder finns chansen att du kommer att bli väldigt framgångsrik inom sporten. Teknikträning är minst lika viktigt som styrke- och konditionsträning. Att ha en fin balans mellan de tre delarna är det absolut bästa.

Bålstyrka

Många kampsporter kräver ungefär samma saker av din kropp, såsom att ha en stark bålmuskulatur. Bålstyrka innebär inte att man kan göra hundratals situps eller att man har ett sydligt sexpack, utan bålstyrka innebär att man har starka rygg- och magmuskler som tillsammans ger din kropp stabilitet samt bättre koordination, balans och rörlighet. Bålstabilitet är med andra ord jätteviktigt för en kampsportare, oavsett vilken typ av kampsport du sysslar med. För att få en stark bålstabilitet krävs alltså att man tränar varierat och att alla muskler kring bålen, både yttre och inre muskulatur, blir tränade. En bra övning för detta är plankan. Ett annat tips är att använda sig av en balansboll som man utövar olika typer av situps på. För träning av både rygg- och magmuskler kan man även göra bålrotationsövningar med skivstång. Bålmuskulaturen är utan tvekan den viktigaste delen av kroppen som behöver tränas för att man ska kunna bli en bra kampsportare. Men självklart är det också viktigt att träna upp andra delar av kroppen såsom armar och ben. För denna typ av träning kan man som kampsportare boxas, träna med hantlar, göra armhävningar samt benövningar som utfall, knäböj och step ups. Det viktiga är att man har ett varierat program så att alla muskler får jobba. Att enbart bygga upp vissa muskler är inte optimalt inom kampsportsträning. Exempel på träningsredskap som en kampsportare kan ha nytta av i sin vardagliga träning är mitsar/pads eller boxningsäck och boxningshandskar, fitnessboll, balansbräda, hopprep, skivstång, hantlar och kettlebells. Alla dessa redskap hjälper till att effektivt bygga upp både styrka, balans och stabilitet.

Löpträning

Som kampsportare är det också väldigt viktigt att ha en god kondition och den jobbar man enklast upp genom en variation av enkla löpövningar, hoppa hopprep och cykla. Konditionsträning är något som mer eller mindre kan stå på schemat varje dag. Variera mellan kortare och längre löprundor. Vissa dagar räcker det kanske endast med hopprepsövningar. Kondition är en färskvara och det är därför viktigt att hålla igång denna typ av träning. Ett sätt att skapa en allsidig träning under samma pass är genom träningsvideos. Du slipper lämna huset och kan lätt klämma in ett pass och behövs du någon annanstans kan du lätt pausa träningen och återkomma senare. Träningsvideos har gått från att vara riktade till hemmafruar till allmänheten. Du kan få precis lika bra träning framför teven som på gymmet och det är endast en engångskostnad. Populärt just nu är träningsprogram som påminner om MMA (mixed martial arts). I dessa program kombineras styrketräning med ens egen kroppsvikt tillsammans med kondition. Gärna ska man gå igenom alla flera gånger, men om du får ut en viss träning på gymmet eller genom din kampsportsträning, kan du hoppa över exempelvis konditionsträningsskivan och fokusera på de inre magmusklerna eller stärka hela kroppen med ett brännande yogapass! Dock ska vi varna er: i deras egna reklam säger de att detta program inte är för alla. Det kräver en viljestyrka för att orka genom deras 90-dagarsutmaning. Men du vill ju bli bäst i din sport, så viljan finns redan. Nu fattas bara tid.